Besættelsen og befrielsen i Hals

5. maj 2021. kl. 19. Ladegården, Østergade 2, Hals

Arrangører: Hals Museum, Hals Arkiv, Hals Sogns Menigshedsråd

Kl. 20.34 lød frihedsbudskabet gennem BBC’s danske radioudsendelse ”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig”. En voldsom magtomstyrtning fandt sted. Fra det ene øjeblik til det andet gik Danmark fra at være besat og være underlagt tyskerne til at være befriet.

Foredraget vil omhandle befrielsesdagene i Hals og omegn, hvor den lille lokale modstandsbevægelse på 12 mand skulle overtage kontrollen af området fra de omkring 600 tysker tropper som var udstationeret ved Hals, hvilket mildest talt var en stor opgave at pålægge de relativt uerfarne og uprøvede mænd. Der vil være beretninger om de dramatiske episoder som udspillede sig, med klipning af feltmadrasser, interneringer af formodede landsforrædere, minerydning og om det til tider anspændte forhold til tyskerne i befrielsesdagene. 

Da de tyske tropper forlod Danmark og Hals vedblev spændingerne i samfundet – Man skulle finde tilbage til en form for normal hverdag, og der skulle renses ud blandt landsforræderne! Dette overgik blandt andet Halsdrengen Frantz Toft, der blev idømt dødsstraf for sine gerninger under besættelsen. Toft blev henrettet af det danske samfund 8. oktober 1946. Det er og meget mere kan du høre om, når historiker Thor Bæch Pedersen fra Nordjyllands Historiske Museum holder foredrag om Hals under besættelsen og befrielsen i anledning af 75-året for Danmarks befrielse.